Binnen de water-, mobiliteit- en energiesector geven we advies en managen we projecten.
Door de ruime (management) ervaring in de aansturing van complexe overheidsprojecten heeft WB de Ruimte goed overzicht van de inhoud, maar ook van de bestuurlijke/organisatorische processen, de besluitvorming en de omgeving. Zo adviseren wij met een integrale blik.
In deze onzekere tijd met een energiecrisis is de energietransitie in een stroomversnelling gekomen. Op landelijk niveau wordt er hard gewerkt om het aandeel opgewekte duurzame energie in de totale energielevering, sterk te vergroten. Daarin ligt ook de uitdaging om het fluctuerend aanbod beter op de vraag af te stemmen. Ook andere vormen van energievoorziening liggen onder het vergrootglas, zoals warmtenetten, waterstof en kernenergie. Oplossingen zoeken voor vraagstukken in de besluitvorming hiervoor zijn hard nodig om ook hier een versnelling te laten ontstaan.
We zien dat de stations een steeds belangrijker rol spelen in duurzame mobiliteit. De opgave voor de toekomst is dan ook een mobiliteitsknooppunt te creëren en te integreren in een intensief gebruikte en duurzaam ingerichte stedelijke omgeving waar het prettig verblijven is voor reiziger en bewoner. Een stevige ambitie, waarbij rekening moet worden gehouden met flinke mobiliteitsgroei in en naar dat knooppunt, gecombineerd met (forse) opgaves voor de bouw van woningen en kantoren in en rondom het stationsgebied. De huidige maatschappelijke ontwikkelingen verwachten tevens een combinatie met klimaatadaptieve maatregelen, energietransitie, circulariteit en een verbetering van de uitstraling en beleving van het gebied, passend bij de andere functies in de omgeving.
We zien de wereld snel veranderen door klimaatverandering. Dit manifesteert zich in zeespiegelstijging, clusterbuien en vernatting, maar ook verdroging en verzilting, dreigende tekorten aan drinkwater. Kortom, klimaatverandering grijpt niet alleen in op het watersysteem, maar ook op de waterketen en de waterveiligheid. In een klein land als Nederland, waarin ook energietransitie, stikstofproblematiek en woningbouw hoog op de agenda staan, leidt dit tot een toenemende complexiteit en concurrentie in de ruimte. Niet voor niets geeft het Rijk ook aan dat water en bodem de sturende elementen moeten worden in de ruimtelijke ordening. Echter door de vele belangentegenstellingen en de complexe inhoud, stagneert de voortgang. Stappen zijn urgent nodig!