Joost Frakking, 49 jaar en sinds het begin van zijn carrière al actief in de waterbouw. Na bij verschillende partijen gewerkt te hebben in de rollen van projectmanager, technisch manager en projectleider besloot hij voor zichzelf te beginnen. Via via kwam Joost in 2011 als associé bij WB de Ruimte terecht en de rest is geschiedenis. Inmiddels is Joost geen associé meer, en daarom spraken we met hem over zijn betrokkenheid bij WB de Ruimte als associé en zijn werk bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).
Joost kan zich de vrijdagmiddag overleggen op het kantoor bij WB de Ruimte nog goed herinneren. Normaliter kwam het hele bureau samen op ons kantoor in Utrecht en deden dan een ronde met korte updates over waar iedereen mee bezig is. “Ik dacht: wat doen deze mensen een hoop, veel hiervan ook nog eens náást werk!” vertelt Joost enthousiast. In tegenstelling tot anderen bevond Joost zich als associé wat meer op de achtergrond. Af en toe mee denken over een nieuwe markt, losse aanbiedingen doen en af en toe langskomen bij het overleg op vrijdagmiddag. Hij ervaart WB de Ruimte als een prettige club waar veel vertrouwen vanaf straalt. “Vaak schurkte ik er toch echt een beetje tegenaan, uiteindelijk was ik niet helemaal ingebed. Dit paste mij prima, af en toe aansluiten en meegaan op werkuitjes vond ik erg leuk. Uiteindelijk heeft iedereen andere behoeftes, erg fijn dat dat zo vrij was.”
Tijdens zijn periode als associé heeft Joost voornamelijk gewerkt bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), uiteindelijk zelfs 9 jaar lang. Vaak was hij betrokken als technisch of ontwerpmanager. “Dijkversterking is het mooiste vak dat er is, het is altijd in beweging.” Om zijn werk bij het HWBP goed te kunnen doen sprak hij vaak met allerlei specialisten werkzaam bij kennisinstituten. Die kwamen regelmatig met oplossingen waar we in een project nooit op waren gekomen. Elke keer als er weer uitleg nodig was kreeg Joost een soort mini-college. “Zo leerde ik elke dag weer meer, dat was erg leuk.” Het lastige aan zijn werk bij het HWBP vond hij vooral het bepalen van een maatstaaf. Wat is ‘goed genoeg’ als het gaat om dijkversterkingen en hoe verkoop je dit als een goed plan, zeker ook met de steeds verder ontwikkelende kennis over dit onderwerp. Je bouwt iets toch voor een langere periode zonder exact te weten wat je over een aantal jaar misschien wel weet. “Daar zit een interessant dilemma, waar ik mijzelf graag in meng tijdens mijn werk.”
De leukste dagen tijdens mijn werk bij het HWBP? Dat zijn dan toch dagen bij het Kennisplatform Risicobenadering (KPR) met het adviesteam dijkontwerp. Een groep slimme koppen bij elkaar, waar mensen terecht kunnen voor review en advies over aanpak en resultaten. Ook Joost kon hier namens het programma terecht: “Wat een bijenkast aan energie was dat, indrukwekkend!”
Momenteel ben ik bezig met het afronden van mijn werk bij het HWBP. Het is nu nog netjes afronden en richting realisatie. Daarnaast is hij aan de slag bij het Waterschap Rijn en IJssel in een voorverkenning van Spijk-Westervoort, wederom als technisch manager. Hier kijkt hij vooral naar het veiligheidsrendement, hoe ga je het slimste om met het beschikbare geld.
Wees altijd welkom voor een kop koffie!