HDSR
riool­water­zuiveringsinstal­latie

Management

Opdrachtgever:
Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden

Rol:
Junior Adviseur omgevingsmanagement

Periode:
april 2020 - heden

Wie:
Jordy van Dienst

Midden in de stad Utrecht, in de wijk Overvecht, ligt een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

De oude installatie die in 2019 uit gebruik is genomen, had einde levensduur bereikt en moest worden vervangen. Op hetzelfde terrein is een nieuwe, veel compactere RWZI gebouwd. Deze installatie is sinds april 2019 in gebruik en op 7 oktober officieel geopend door minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen.

Op 6 april jl. is onze collega Jordy van Dienst aan de slag gegaan als junior adviseur omgevingsmanagement bij het project RWZI Utrecht.

Zijn werkpakket is vierledig. Jordy pakt omgevingstaken op met betrekking tot de nazorg van de oplevering van de nieuwe zuivering, levert een bijdrage aan het omgevingsmanagement rondom de sloop van de oude zuivering, verzorgt de conditionering en de communicatie voor de bouw van een warmtepomp in samenwerking met Eneco en levert een bijdrage aan de herinrichtingsstrategie voor het vrijgekomen terrein, in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Wat deze nieuwe RWZI zo speciaal maakt is dat de installatie is gebouwd met de nieuwe Nereda®-zuiveringstechnologie van het ingenieursbureau RHDHV. Door de toepassing van deze technologie heeft de zuivering de Global Water Award voor “Wastewater Project of the Year 2019” in de wacht gesleept. Het is de grootste zuivering van Nederland met deze technologie. Het complex zuivert het afvalwater maximaal debiet van 75 miljoen liter afvalwater per dag.

De technologie zorgt ervoor dat de concentratie fosfaten en stikstof wordt gehalveerd, de zuivering 30% minder energie verbruikt en deze 4 keer minder ruimte in beslag neemt. Deze ruimtebesparing komt doordat geen grote nabezinktanks nodig zijn. In plaats daarvan zijn slechts 6 Nereda-reactoren nodig om het afvalwater te zuiveren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jordy van Dienst of kijken op de website van HDSR: https://www.hdsr.nl/beleid-plannen/projectenkaart/utrecht/vernieuwing-utrecht/

Bronvermelding afbeelding HDSR: https://www.hdsr.nl/beleid-plannen/projectenkaart/utrecht/vernieuwing-utrecht/

Deel dit project

Bekijk ook andere projecten van ons